CELÍACO?
Cada vez
aumenta máis o número de nenos e nenas que sofren algún tipo de alerxia ou
intolerancia. Na nosa clase, sin ir máis lonxe, atopamos varios exemplos, polo
que nos parece interesante comentar brevemente algún deles.
Nesta
ocasión, ímosvos falar da enfermidade celíaca.
Hoxe
sabemos que o 1% da poboación é celíaca, pero a maioría desconóceno ou están
sin diagnosticar.
Antigamente,
se identificaba como unha enfermidade infantil, pero agora sabemos que se pode
manifestar a calquera idade.
Trátase
dunha característica da persoa que a padece, que a fai permanentemente
intolerante ao gluten.
Pero...
que é o gluten? O gluten é un tipo de proteína presente en moitos alimentos. A
súa función consiste en actuar de cemento para unir os diversos ingredientes
dun producto.
O ser
humano posúe, no intestino delgado, uns pequenos peliños, chamados vellosidades
intestinais, que teñen a misión de absorber os nutrientes dos alimentos para
logo levalos ao sangue; pero algunhas proteínas, como o gluten e a lactosa, son
moi pesadas e precisan dunhas enzimas especiais para disolvelas. Os celíacos
non fabrican esas enzimas polo que o gluten, ao non disolverse, destrúe as
vellosidades intestinais e o organismo deixa de nutrirse axeitadamente.
Para
solucionar este problema, as personas celíacas deben eliminar completamente o
gluten da súa alimentación.
Ao
principio, o diagnóstico pode poñer patas arriba a toda a familia, pero unha
vez que nos acostumamos ás novas rutinas, contrólase ben, aínda que supón un
gasto adicional para a economía familiar, pois os productos sen gluten son máis
caros.
E agora,
surxe a pregunta: Podo invitar a un compañeiro ou compañeira celíaca á miña
casa?. E a resposta é: Pois claro!. No mercado existe variedade de productos e
lambetadas sin gluten, o único que debo facer é informarme e conseguir que o
meu amigo ou amiga se sinta como o que é “un máis”.
Víctor
e Lara, 6º curso
Si queredes saber máis, premede nesta ligazón:
Moi bo traballo. Noraboa.
ResponderEliminar