27/05/16

27 de maio: Día Nacional do Celíaco



 CELÍACO?

Cada vez aumenta máis o número de nenos e nenas que sofren algún tipo de alerxia ou intolerancia. Na nosa clase, sin ir máis lonxe, atopamos varios exemplos, polo que nos parece interesante comentar brevemente algún deles.
Nesta ocasión, ímosvos falar da enfermidade celíaca.
Hoxe sabemos que o 1% da poboación é celíaca, pero a maioría desconóceno ou están sin diagnosticar.
Antigamente, se identificaba como unha enfermidade infantil, pero agora sabemos que se pode manifestar a calquera idade.
Trátase dunha característica da persoa que a padece, que a fai permanentemente intolerante ao gluten.
Pero... que é o gluten? O gluten é un tipo de proteína presente en moitos alimentos. A súa función consiste en actuar de cemento para unir os diversos ingredientes dun producto.
O ser humano posúe, no intestino delgado, uns pequenos peliños, chamados vellosidades intestinais, que teñen a misión de absorber os nutrientes dos alimentos para logo levalos ao sangue; pero algunhas proteínas, como o gluten e a lactosa, son moi pesadas e precisan dunhas enzimas especiais para disolvelas. Os celíacos non fabrican esas enzimas polo que o gluten, ao non disolverse, destrúe as vellosidades intestinais e o organismo deixa de nutrirse axeitadamente.
Para solucionar este problema, as personas celíacas deben eliminar completamente o gluten da súa alimentación.
Ao principio, o diagnóstico pode poñer patas arriba a toda a familia, pero unha vez que nos acostumamos ás novas rutinas, contrólase ben, aínda que supón un gasto adicional para a economía familiar, pois os productos sen gluten son máis caros.
E agora, surxe a pregunta: Podo invitar a un compañeiro ou compañeira celíaca á miña casa?. E a resposta é: Pois claro!. No mercado existe variedade de productos e lambetadas sin gluten, o único que debo facer é informarme e conseguir que o meu amigo ou amiga se sinta como o que é “un máis”.

Víctor e Lara, 6º curso


Si queredes  saber máis, premede nesta ligazón:

1 comentario: